Du rekker det ennå. Å lage hjemmelaget julegodteri som er både sunn og smaker godt. Det krever litt innkjøp hvis du ikke allerede har ingrediensene hjemme, men ellers er konfektene svært enkle og gjort på 1-2-3. Bruk mest mulig rene råvarer, økologisk kakao og sjokolade for å få den beste smaken.
Basis ingredienser det er kjekt å ha i skapet:
Dadler
Nøtter
Rå kakaopulver
Vaniljepulver
Agave-, yacon- eller kokosblomstsirup
Tørket frukt/bær
Kakaosmør
Kakaomasse
Sukrinmelis
Eksotiske konfektkuler
100 g dadler
50 g aprikos
50 g tørkede tranebær
100 g mandler
1 ss jomfrukokosolje
1 ss rå kakaopulver
1 ss hakket mørk sjokolade, min. 75% kakao
Fremgangsmåte konfektkuler:
Ha alle ingrediensene i en foodprosessor/kjøkkenmaskin og kjør til en fin masse etter smak og behag. Når massen har ønsket konsistens settes den i kjøleskap en times tid (eller mer) så blir den lettere å trille til kuler. Det blir ca. 30 kuler av hver porsjon, alt ettersom hvor stor kuler du triller.
Sjoko-oransje konfektkuler
200 g dadler
75 gmandler
3 ss rå kakao-pulver
2 ss kokosmasse
1 ss jomfrukokosolje
1 ts vaniljepulver
3 ss appelsinsaft
1 ss revet økologisk appelsinskall
Fremgangsmåte konfektkuler:
Ha alle ingrediensene i en foodprosessor/kjøkkenmaskin og kjør til en fin masse etter smak og behag. Når massen har ønsket konsistens settes den i kjøleskap en times tid (eller mer) så blir den lettere å trille til kuler. Det blir ca. 30 kuler av hver porsjon, alt ettersom hvor stor kuler du triller.
Sjokoladetrøfler med lakrispulver
120 g dadler
3 ss cashewnøttsmør
3 ss rå kakao-pulver
1 ss kokosblomstsirup
½ ts vaniljepulver
En klype havsalt
1 ss lakrispulver
Fremgangsmåte:
Ha dadlene i en kjøkkenmaskin og kjør til de klumper seg, ha så i resten av ingrediensene og kjør litt til. Når alt er godt blandet former du kuler med hendene. Disse kan serveres som de er eller rulles i lakrispulver. Trøflene serveres med en gang eller oppbevares kaldt til servering.
Nøttekubber
100 g kakaomasse
30 g kakaosmør
20 g agavesirup
15 g sukrinmelis
1 ts vaniljepulver
En liten klype salt
½ dl pistasjenøtter
½ dl cashewnøtter
1 dl valnøtter
2 ss inkabær, finhakket
2 ss rosiner
Fremgangsmåte:
Smelt kakaomasse og kakaosmør i vannbad. Når kakaoen har smeltet helt visper du inn agavesirup, sukrinmelis, vaniljepulver og havsalt. Grovhakk nøttene og ha de i en bolle sammen med finhakkede inkabær og hele rosiner og hell sjokoladen over. Bland alt sammen og hell massen ca 2-3 cm tykk i en smurt eller bakepapirkledd firkantet form, sett i fryseren. Når massen er helt stiv deles den opp i 2-3 cm kubber. Oppbevares kjølig til servering.
Jeg brukte tranebær istedenfor inkabær. Så her kan du bruke det du ønsker og variere etter smak.
Bounty
1 boks kald kokosmelk
2 ss kaldpresset kokosolje
2 ss sukrinmelis
150-200 g kokosmasse
100 g kakaomasse
50 g kakaosmør
40 g agavesirup
1 ts vaniljepulver
Fremgangsmåte:
Bruk den stivnede delen av kokosmelken. Dette smeltes i en kjele sammen med kokosoljen. Rør deretter inn sukrinmelis (tilsett ønsket mengde alt etter hvor søt du ønsker bountymassen). Rør deretter inn kokosmassen. Kle en firkantet form med plastfolie. Smør bountymassen ut og sett den i kjøleskapet. Når massen er stivnet, etter 1-2 timer, løftes den ut av formen. Skjær den i passe store firkanter. Smelt kakaomasse og kakaosmør i vannbad. Rør inn agavesirup og vaniljepulver. La sjokoladen avkjøle litt, og dypp så hver bounty-bit i den smeltede sjokoladen. Bruk to gafler når du gjør dette, slik at overflødig sjokolade renner av. Sett bitene på et brett kledd med matpapir eller plastfolie, og sett de i kjøleskapet til de stivner. Oppbevares i en lufttett boks i kjøleskapet eller i fryseren.
Lykke til med konfektlaging og GOD JUL til alle!
[…] Hvis du har lyst å lage andre sunnere søtsaker finner du flere oppskrifter her. […]