Stress og god helse

Stress er ikke noe nytt begrep selvom det kanskje brukes mer nå enn for bare noen tiår siden. Alle kjenner til stress i en eller annen form og mange har kjent det på egen kropp når det blir for mye stress og det påvirker kroppen negativt.

Er all stress negativt? Absolutt ikke!

Det kan være greit å skille mellom negativt og positivt stress. Vi er faktisk avhengig av stress fordi det handler om å tilføre kroppen stimulans, å bevege seg og gjøre noe man liker for å opprettholde kroppens funksjoner. Det handler også om utvikling/påvirkning av både kropp og hode i form av læring, følelser og kommunikasjon.

Når blir stress negativt? Når vi over tid utsetter oss for faktorer som påvirker oss negativt, vil det kunne bidra til økt og langvarig utskillelse av stresshormoner (kortisol og adrenalin) fra binyrene. Resultatet blir gjerne høye nivåer av stresshormoner store deler av døgnet.

Stress_figur

Noen faktorer som påvirker stress i negativ retning:

Mangel på søvn – kan skyldes at man har «for mange jern i ilden», drikker for mye kaffe, høyt aktivitetsnivå, lange arbeidsdager, mental ubalanse etc.

Næringsfattig mat – hvis du spiser for mye bearbeidet mat med for høyt innhold av salt, sukker og tilsetningsstoffer, raffinert sukker og raske karbohydrater som hvit ris, pasta, hvitt brød, boller, kaker og brus.

Travel jobb – mye ansvar på jobben, lange arbeidsdager, deadlines, møter, prosjekter etc.

Dårlig psykososialt arbeidsmiljø – hvis du har dårlig kjemi med en eller flere kolleger, en leder som ikke ser deg og påskjønner jobben din, mangler følelsen av tilhørighet, kolleger som baksnakker hverandre, lite sosiale sammenkomster etc.

Legemidler – hvis du står på faste medisiner og tilfører kroppen unaturlige substanser.

Kjemisk påvirkning – tobakk, rusmidler, alkohol, koffein, forurensing, biokjemisk stress fra dårlig kosthold.

Intellektuell/mentalt stress – mye å huske på, ting man prøver å lære seg, nye arbeidsoppgaver.

Døgnvariasjon – skiftearbeid med nattevakter, baby som krever at du står opp midt på natten.

Sykdom – forkjølelse/influensa, kronisk sykdom, smerter.

 

Hva skjer når stress blir negativt?

Stress kan gjøre deg overvektig og stress kan gjøre deg syk. Langvarig negativt stress kan over tid bidra til at binyrene (her produseres og utskilles stresshormonene) blir utslitte og ikke klarer å produsere tilstrekkelig med stresshormoner, eller at stresshormonene ikke fungerer så godt lenger. For høye nivåer av stresshormoner store deler av døgnet kan gøre det vanskelig å kontrollere sultfølelsen og velge rette matvarer. Du kan bli «fysen» og fort ty til raske karbohydrater, som da kan føre til insulin-topper og skader på metabolismen. Du kan også bli så sliten mentalt og fysisk at du rett og slett «møter veggen» og blir utbrent.

Fysisk aktivitet som stressmestring

God helse defineres som en tilstand da hele kroppen er i balanse. Få å oppnå god helse er du avhengig av stresskontroll/stressmestring når du kjenner at stressnivået påvirker deg i negativ retning. Forskning viser at regelmessig fysisk aktivitet og trening har meget god effekt på kropp og sinn og at det gir deg mye overskudd i hverdagen. Økt utskillelse av endorfiner når vi er aktive kan gi en beroligende effekt både før, under og etter aktivitet, men særlig ved høyere intensitetstrening. Forskning viser også at fysisk aktivitet generelt kan ha en smertelindrende effekt. Utfører du fysisk aktivitet eller trening ute vil det også påvirke sansene dine og kunne redusere spenning, øke energinivået og ha positiv påvirkning på sinnelaget.

Personer som er fysisk aktive har omtrent halvparten så stor risiko for å dø av hjerte-karsykdommer som sine stillesittende jevnaldrende. Fysisk aktivitet fremmer helse, gir overskudd og er et viktig og veldokumentert virkemiddel i forebygging og behandling av over 30 ulike diagnoser og tilstander. Blant annet depresjon, høyt blodtrykk, aldersdiabetes og visse typer kreft.​​​

detforstesteget

Trening og fysisk aktivitet som stressmestring synes jeg er så spennende og viktig at jeg kommer til å skrive mer om dette. Følg med…..

Skriv gjerne en kommentar om hvordan trening og fysisk aktivitet har påvirket deg og hva du anbefaler til andre. Du kan også gjerne stille spørsmål hvis du ønsker å få konkrete tips til hva du kan gjøre av trening og fysisk aktivitet for å oppnå positiv helseeffekt.

 

– SMIL fra Charlotte

No Comments

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.