ETTER kurs med Berit Nordstrand i januar har jeg vært ekstra inspirert til å lage sunn og innbydende mat som jeg vet inneholder masse gode byggeklosser for kroppen. Det er nemlig ikke helt likegyldig hva vi fórer kroppen med. Kroppen kan jo fint sammenlignes med bilene vi kjører rundt i, for vi trenger også riktig brensel for at vår motor (kroppen) skal fungere optimalt. Til sammenligning så funker det jo dårlig å fylle bensin på en dieselmotor eller diesel på en bensinmotor. Vi gir jo heller ikke kattemat til hunden eller omvendt. Det handler om å gi kroppen det den trenger!

IMG_5982

DET funker også dårlig for oss å spise for mye sukker og stivelse (raske karbohydrater), men vi gjør det likevel! Det henger nok sammen med at vi ikke får akutt motorstopp, men at vi sakte men sikkert bare fungerer dårligere og får vondt i kroppen. Det er vel ikke noe å snakke om – det går jo over etterhvert.

NEI, det gjør ikke det hvis vi ikke gjør de endringer i kostholdet som skal til. Det hjelper heller ikke å trene for det er jo bare slitsomt. De fleste har bare energi til å komme igjennom arbeidsdagen og å lage en kjapp middag med assistanse fra ett eller annet halvfabrikat kjøpt på den nærmeste matbutikk. Resten av kvelden går vi rundt som en zombie og utfører diverse husarbeid til vi endelig kan legge oss på sofaen og sløve foran fjernsynet.

DETTE blir bare en ond spiral.

MAN trenger ikke å gjøre alle endringer på en gang for at det skal ha effekt. Små endringer hver uke er med til å gjøre det lettere å gjennomføre og små steg kan bidra til å gjøre endringene varige. Sett deg ett nytt mål  hver uke om hvilken endring du skal gjennomføre og legg en plan for hvordan du skal gjøre det. Da er det også viktig at du holder deg til planen. Uten mål og plan er det vanskelig å lykkes.

JEG har de siste fire ukene laget en plan sammen med familien min. Min sønn på 9 år er ikke spesielt glad i grønnsaker, så jeg hadde lyst til at han skulle få flere av regnbuens farger inn i menyen sin. Vi startet med at han skulle spise agurk hver dag hele uken (han valgte selv hvilken grønsak han skulle starte med – av de han ikke likte). Jeg ble jo nok så overrasket når det viste seg å være enklere enn ventet å gjennomføre endringen. Hver uke får han velge en ny grønnsak og sånn har jeg tenkt å fortsette til han til slutt sitter med en liten salat på sin tallerken. Nå har han spist både paprika, tomat, erter (9 stk pr dag fordi han er 9 år!) og nå er vi på sopp (som han hater like mye som alle andre grønnsaker). Han sa ikke et pip da han skulle spise dem – han bare gjorde det fordi han selv hadde valgt grønnsak og det er en avtale i henhold til ukens matplan.

 

HÅPER du får til en god plan for hva du ønsker å gjøre av endringer – men husk å være realistisk til hva du skal få til og ta små steg for å gjøre endringene til varige endringer. Gjør valgene dine til en reise og kos deg på reisen!

 

– Charlotte –

Du vil kanskje også like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.