KOM I GANG MED TRENING

og  – GJØR DET ENKELT!

Jeg har tidligere skrevet artikkelen ”sitting is the new smoking”. Forskning viser nemlig at stillesitting er like farlig som å røyke. Samtidig viser undersøkelser at det er lettere å komme i gang med fysisk aktivitet og trening enn det er å slutte å røyke. Hvor en av hundre røykere velger å slutte så er det en av tolv av de som er inaktive som velger å bli mer aktiv. Det betyr at du har gode muligheter for å lykkes med å bli mer aktiv, men kanskje du trenger hjelp til hvordan du skal få det til.

Å ta et valg

Det handler om å ta aktive valg hver dag. Omgivelsene våre er lagt så mye til rette for at vi kan leve et meget inaktivt liv ved å kjøre bil fra a til å, ta nærmeste rulletrapp, kjøre heis noen etasjer osv. For å unngå all den bekvemmeligheten må vi faktiske ta noen aktive valg. Velg å gå i trapper, velg å parkere bilen lenger unna og gå et stykke, velg å gå av bussen et stopp før for å gå litt lenger, velg å gå med kurv når du handler på butikken istedenfor en vogn med hjul, velg å gå en tur før du ser favorittprogrammet på TV. Det er mange fornuftige valg man kan gjøre hver dag for å redusere stillesittingen og være mer aktiv.

6 GJØR-DET-ENKELT TIPS

For å komme i gang og fortsette over tid så er det viktig å gjøre det så enkelt som mulig. Legg lista lavt i starten så blir det lettere for deg å gjøre det du har bestemt deg for og fortsette med det. Når du er klar for å øke frekvensen, vanskelighetsgraden eller intensiteten så gjør du det. Du skal gjøre det som er riktig for deg, ikke det du tror andre forventer.

  1. TENK OG TREN ENKELT.
  2. GI DEG SELV TID TIL GRADVIS Å BYGGE DEG OPP.
  3. SETT DEG DELMÅL.
  4. VÆR ÆRLIG MOT DEG SELV.
  5. TREN SAMMEN MED ANDRE, OG AVTAL TRENINGSTIDSPUNKT. DET FORPLIKTER.
  6. DET ER, OG SKAL VÆRE MORSOMT OG INSPIRERENDE Å TRENE. SE ETTER POSITIVE TING OG MOTIVÉR HVERANDRE.

Gå tur

Gåing er den enkleste måten å komme i form, hvis du er inaktiv fra før. Det er bare å ta på gode tursko eller joggesko og gå ut døra. Allikevel kan det sitte veldig langt inne å komme i gang. Kanskje kvier du deg fordi du sliter med motivasjonen eller er usikker på hvor du skal gå. Gjør det enkelt i starten og gå en kort tur i nabolaget eller skogen hvis du bor i nærheten av skogen. Selv korte turer i naturen forandrer hjernen og har en målbar positiv effekt på negative tanker. Når du første er ute å går vil du antakelig legge mindre merke til at du manglet motivasjon eller følte deg usikker.  Jeg har tidligere skrevet om at naturen får oss i godt humør (les her). I starten kan det være nok å gå rolig, men etter hvert kan du sette opp tempo litt og også gå i motbakker. Det vil gi en ekstra god effekt på hjertet å få opp pulsen og bli andpusten.

2016-04-26 09.09.15

På tur til Kolsåstoppen

Å løpe

Mange har stor motvilje mot å løpe. Hvorfor må jeg løpe? Hvordan skal jeg motivere meg til å begynne å trene regelmessig? Hvordan få plass til trening i en hektisk hverdag? Du må naturligvis selv finne ut om løping er noe for deg. Mange har en frykt for å løpe fordi de tror at de må løpe så fort. Men det er ikke sant. Du kan løpe fort, men du kan også løpe langsomt. Når du starter med løping er det viktig å gjøre det enkelt og løpe på ditt nivå. Det er ingen vits i å tenke at du skal løpe 5 eller 10 km første gangen. De fleste løpere har måttet starte med en kombinasjon av å gå og løpe i intervaller og langsomt bygge seg opp til å kunne løpe en hel distanse.

2015-08-21 10.17.07

Lett løping i motbakke

2 enkle kom-i-gang-med-løping programmer for nybegynnere

1

Varm opp med å gå rolig i 10-15 minutter

Løp rolig i 30 sekunder

Gå rolig i 1 minutt

Gjenta 15 ganger og avslutt med å gå rolig i 5-10 minutter.

2

Varm opp med å gå rolig i 10-15 minutter

Løp rolig i 1 minutt

Gå rolig i 2 minutter

Gjenta 10 ganger og avslutt med å gå rolig i 5-10 minutter.

Lykke til med dine aktive valg !

 

SMIL fra

– Charlotte –

No Comments

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.