Hvordan har kroppen din det?

Det har aldri vært så mye fokus på fysisk aktivitet, trening og kosthold som det er nå. Likevel så har vi flere fysiske og mentale plager en tidligere. Det skyldes i stor grad den teknologiske utviklingen og andre typer jobber som bidrar til at vi kan unngå å bevege oss så mye i hverdagen. Faktisk ser det ut til at vi må gjøre en ekstra innsats for å få beveget oss nok i forhold til anbefalingene fra Helsedirektoratet. Den ekstra innsatsen er det mange som sliter med å få til.

Det slo meg derfor at vi burde ha en historie om kroppen, slik vi har historien om Karius og Baktus for tennene.

 

Karius og Baktus

De fleste nordmenn er vokst opp med historien om Karius og Baktus for å lære hvor viktig det er å pusse tenner. Hvis vi slurver med tannpuss får vi hull i tennene. Det har vært en effektiv historie som også vi voksne bruker til å lære våre egne barn om viktigheten av å pusse tenner. Vi har også lært at jo mer godteri som spises jo viktigere er det å pusse tennene skikkelig. Her er det ikke snakk om å slurve. Vi ønsker nemlig ikke at Karius og Baktus skal flytte inn og lage hull i tennene våre. Hull i tennene var straffen for å slurve og fine tenner uten hull var belønningen for å pusse godt nok. Ikke vanskelig å velge belønning fremfor straff. Men var det bare historien som gjorde at vi lykkes med å lære oss å pusse tenner to ganger om dagen? Antageligvis ikke. Men den var og er et effektivt virkemiddel for at vi skal gjenta tannpuss morgen og kveld, dag etter dag. Når vi har vært konsekvente og gjort det lenge nok slår vi over på autopilot. De fleste pusser nok tennene to ganger for dagen uten å tenke noe særlig over det.

karius og baktus

Men hva med kroppen?

Det er mye forskning som viser hva som skjer med kroppen når vi ikke tar godt nok vare på den. Men vi har ingen slike historier om hva som skjer med de ulike organene i kroppen hvis vi beveger oss for lite eller slurver med trening eller mat. Ingen historier som skremmer oss nok til å bli flinkere til å være i bevegelse, trene flere ganger i uken eller ha fokus på å spise sunt. Dessuten har skremselspropaganda en tendens til å virke motsatt, da folk flest blir lei av pekefingermoral og tvang. Men tenk om vi hadde fått historier om ”Muskelsvinn ormen”, ”Sukkertrollet” eller ”Hjerte- og kar zombiene” som virkemiddel til å lære oss viktigheten av nok hverdagsaktivitet, trening og et sunt kosthold. Gode historier om hva disse ”monstrene” kunne stelle i stand i kroppen vår hvis vi ikke gjorde hva vi kunne for å unngå dem. Samt et tydelig budskap om at vi ville kunne bli sterke, holde oss friske og få god helse ved å unngå disse ”monstrene”.

 

Å starte tidlig

Historien om Karius og Baktus har fulgt flere generasjoner. Den vitner om at det er effektivt å starte lærdommen tidlig. Vi formes mye som barn og gjør som foreldrene våre sier. Miljø og arv er viktige faktorer som er med på å gjøre oss til den vi er. Når vi vokser opp og blir større, så hender det at vi fravelger noe i bagasjen fra egen oppvekst. Men jeg har aldri hørt noen si at de skal slutte å pusse tenner når de endelig kan velge selv og slippe foreldrenes evige mas.

What is your body telling you? A question on a slate blackboard against weathered red painted barn wood with a dumbbell, apple and tape measure

Hvordan har kroppen din det?

Riktig brensel for kroppen

Vi bør derfor starte tidlig med historier om hvor viktig det er å sitte mindre hver dag og bevege seg mer. Vi må lære barna hvorfor vi spiser og hva som fungerer best for kroppen vår. De må forstå at både fysisk aktivitet og sunt kosthold er som brensel for kroppen vår. Vi kan sammenligne det med å fylle riktig brensel på bilen vi kjører. Å fylle diesel på en bensinbil eller bensin på en dieselbil kan få alvorlige konsekvenser for motoren og bilens funksjon. Det er det samme med kroppen. Hvis vi spiser for mye av det som er feil for oss, så vil den begynne å reagere. Kanskje får du mye vondt i magen, legger på deg, får vondt i muskler og ledd, får diabetes eller forhøyet kolesterol i blodet.

 

Å endre livsstil

Det bør altså ringe noen varsellamper hvis du opplever slike plager. Da er det på tide å gjøre noen endringer i måten du lever på. Har du travle dager, mye stress, sover du for lite, er det liten tid til trening, velger du halvfabrikat  til middag, har du stillesittende jobb?

Hvis du kjenner deg igjen, har du nok å ta tak i for å gjøre endringer i livsstilen. Men husk at du ikke skal gape over for mye ved å endre på ”alt det gale” med én gang. Gjør endringene stegvis og litt om gangen. Endringene du gjør skal vare og bli en ny livsstil.

detforstesteget

Livsstilsendring er som en trapp – ta det stegvis

 

Neste gang skal jeg dele noen tips til hvordan du kan gjøre små endringer i hverdagen og hva det kan bety for deg.

 

 

hjerte_signatur

 

SMIL fra

– Charlotte –

 

E224BFF4-EBB0-46F6-BF1B2D1A1F23A33B-1AACD0AD-733F-4ED2-B0273AF683177C25

No Comments

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.