Godt humør er nøkkelen

Det slår meg stadig at godt humør og riktig mindset er nøkkelen til både god helse og en sunn og aktiv livsstil. Humøret er avgjørende for våre relasjoner til andre mennesker – inkludert partneren vår. Se for deg at du våkner opp en dag og føler deg litt nedfor og i dårlig humør. Da er det ikke så enkelt for partneren eller andre rundt deg å gjøre eller si de riktige tingene. De samme personene kan si og gjøre akkurat det samme en annen dag når du er i godt humør og da bryr du deg ikke.

Har du opplevd det?

Din reaksjon

Det betyr jo at det ikke har noe med de andre å gjøre. Det kommer helt og holdent fra deg selv. Din egen reaksjon på det de andre sier og gjør avhenger av humøret ditt. Du kan altså ikke klandre andre for at du er i dårlig humør pga. noe de har sagt eller gjort. Det dårlige humøret var nok der allerede før de sa eller gjorde «noe galt» – noe som du reagerte negativt på.

Humøret skifter hele tiden og gir deg ulike opplevelser av menneskene rundt deg og av selve livet. Tankene dine og derfor også din opplevelse av livet er et resultat av dine humørsvingninger. Tankene dine er mer optimistiske, imøtekommende, lette og kloke når du er i godt humør.

Unnskyldninger

Dette vil også gjøre seg gjeldende ved trening og endring av vaner. Det er så utrolig enkelt å skylde på alt det som ligger utenfor deg selv når ting ikke fungerer eller du får negative reaksjoner. F.eks. at været er dårlig, det har vært travelt på jobben, ungene sliter deg ut eller mannen er på reise. Vi har så lett for å bruke andre til å lage oss unnskyldninger for ikke å gjennomføre det vi «egentlig vil». Mange ser ikke at de står i veien for seg selv når endringer skal gjøres. Jeg mener at det handler om å ta ansvar for seg selv og involvere andre for å gjøre noen avtaler slik at endringer blir gjennomførbare.

Jeg ser at mange faktisk også blir i dårlig humør av sine egne unnskyldninger. Eller kanskje det går begge veier? Unnskyldninger avler dårlig humør og dårlig humør avler unnskyldninger. Her er det kanskje ikke noe fasit. Og det er ofte ikke noe fast fasit. Men jeg er helt overbevist om at hvis vi går mer inn i oss selv og ser verden innenfra og ut, så vil vi kjenne mer ansvar for vårt eget humør og velbefinnende.

Godt humør er nøkkelen

Med godt humør blir det også lettere å ta ansvar for egen helse gjennom handling og positivt samarbeid. Det beste er å ta avstand fra å klandre andre og annet utenfor deg selv for det du tenker, føler og opplever. Det har med deg selv å gjøre. Hvilke tanker du får og hvilke følelser det skaper i deg. Det er naturligvis lov å ha dårlig dager også, men med bevisstheten om at dine egne tanker og reaksjoner former humøret ditt vil du oppleve flere gode enn dårlige dager. Derfor tror jeg at godt humør er nøkkelen til å få til mer av det du «egentlig vil», men som av og til kan sitte litt langt inne å få gjennomført. Som det å trene regelmessig.

«SMIL til verden og den smiler til deg». Det synes jeg er så godt sagt, for det trenger vi. Det å være negativ og snakke negativt kan være veldig «smittsomt». Men det er vel egentlig ikke sånn vi ønsker å ha det. Vi vil jo helst smitte våre omgivelser med smil og godt humør.

SMIL fra

– Stressveileder Charlotte –

No Comments

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.