Det er en vanlig oppfatning at dersom vi spiser et variert, sunt norsk kosthold vil de fleste av oss få i oss nok av de fleste næringsstoffene, inkludert magnesium.
Samtidig viser undersøkelser gjort av amerikanske helsemyndigheter at halve USA’s befolkning ikke får i seg nok magnesium fra maten de spiser og risikerer derfor symptomer forbundet med kronisk magnesiummangel.
For lite magnesium?
Stadig flere har magnesiummangel uten å være klar over det. Her er symptomene:
- dårlig søvn
- trett og slapp
- diffus hodepine
- konsentrasjonsvansker
- rastløse ben
- muskelsvakhet og/eller leggkramper
- uro, stress, angst
Nøkkelmineral
Magnesium deltar i mer enn 300 ulike metabolske prosesser i kroppen. Disse prosessene inkluderer bl.a.
- proteinsyntese
- produksjon og lagring av celleenergi
- cellevekst
- reproduksjon (DNA og RNA)
- omsetning av glukose og insulin
- regulering av PH-balansen i blodet
Magnesium er også et av de mineralene som er ansvarlig for nervesignaler, hjertets evne til å reagere på elektriske signaler, overføring av signaler fra nerver til muskler, muskelsammentrekninger, spenningsnivået i blodårene og blodtrykket.
På lik linje med kalsium er magnesium en viktig byggestein i skjelettet. Mye tyder på at en person som får i seg for lite magnesium kan utvikle risiko for beinskjørhet (osteoporose).
Kroppens forbruk av magnesium
Magnesium forbrukes når kroppen lager insulin, når blodsukker forbrennes til energi, når cellene vedlikeholder DNA, når proteiner produseres og når hjernecellene lager signalstoffer for sinnsstemning, motivasjon, konsentrasjon og hukommelse. En studie har vist at 95% av 116 barn med ADHD hadde mangel på magnesium (Kozielec 1997). Jo lavere nivå, dess vanskeligere konsentrasjon.
Kroppen trenger også mer magnesium ved trening pga. økt forbrenning og musklenes økte behov for magnesium til muskelsammentrekning.
Magnesiummangel
Magnesiummangel er direkte assosiert med økt nivå av betennelsesstoffer i kroppen. Betennelsesstoffer som forstyrrer antennene (reseptorene) på cellene dine, slik at disse blir litt mindre lydhøre for alt av signalstoff og hormoner, dermed også for hormonet insulin. Magnesium er et sentralt verktøy for en velfungerende hormontermostat i hjernen. En termostat som har et godt overblikk på kroppens behov for både stressdemping og angstdemping. Mangel på magnesium kan forstyrre termostaten slik at du kjenner på uro og stress eller plagsom angst i situasjoner hvor du til vanlig er rolig og fokusert. Tilstrekkelig magnesium kan endre nullpunktet til termostaten, slik at det kreves litt mer stress før du kjenner deg stresset (Sartori 2012). Magnesium styrker effekten av flere angstdempende signalstoffer i cellene (Haddad 2005). Ikke overraskende er magnesiummangel også assosiert med svekket insulinfølsomhet og type-2 diabetes.
Visste du at en studie påviste magnesiummangel hos 95% av 116 undersøkte barn med ADHD? Jo lavere magnesiumnivået var, dess lettere lot barna seg distrahere (Kozielec 1997).
Slik får du i deg mer magnesium
Moderne dyrkingsmetoder og moderne korn- og rissorter betyr næringsfattig mat, sammenliknet med tidligere tider. En rekke studier har påvist betydelig fall av både vitaminer, mineraler og proteiner i grønnsaker i løpet av de siste 70 årene. Ifølge amerikanske tall har innholdet av magnesium i kosten gått fra 500 mg dgl. for ca. 100 år siden til under 200 mg i dag. Du trenger 350-500 mg dgl.

Mat med magnesium!
Det er ikke vanskelig å finne naturlig kilder til magnesium. Dette bør du spise mer av for å sikre deg nok magnesium til alle de viktige prosessen i kroppen:
- Grønne blader og grønne grønnsaker
- Nøtter, mandler og frø (gresskarkjerner)
- Nøttesmør på fullkornsbrød
- Naturris eller byggris
- Hvetekim (strø evt. på havregrøten)
- Belgfrukter – linser og bønner
- Erter og kikerter
- Mørk sjokolade
- Havregryn
- Banan
- Meieriprodukter
- Kjøtt
- Skalldyr
- Fisk
- Poteter
Grønn mat er full av klorofyll og magnesium som er livsnødvendig for nervesystemet, musklene og for hormonbalansen. Klorofyll beskytter også mot hudkreft. I tillegg inneholder de samme grønnsakene store mengder av B-vitaminet folat, som blant annet beskytter deg mot brystkreft.

Grønn mat inneholder klorofyll og magnsium!
Mineraler tåler varmen ved damping og koking, men de forsvinner raskt ut i kokevannet. Damp derfor grønnsaker i lite vann og benytt gjerne kokevannet i supper og sauser for å få i deg mineralene!
5 barnevennlige tips til mer magnsium i hverdagen
- Spis en liten neve usaltede nøtter og frø, særlig mandler, cashewnøtter, paranøtter og gresskarkjerner
- Ha bladgrønt i bærsmoothies
- Bruk nøttesmør på fullkornsbrød eller som dip til grønnsaksstaver
- Bytt ut hvit ris med naturris eller fullkorn med som bygg
- Strø hvetekim på grøt og frokostblandinger
SMIL fra Charlotte
Kilde: En Ny Start kurs og bok av Berit Nordstrand
kan man måle mg status?
Hei Julie!
Ja, Mg kan måles i en blodprøve hos fastlegen.
Mvh
Charlotte
SMIL for helse