Jeg har totalt forelsket meg i bakemetoden – eltefritt grytebrød. Enklere kan det faktisk ikke bli å bake. Nå er terskelen senket noen hakk for å bake ferskt brød til helgen. Før kjøpte jeg alltid rundstykker i frysedisken, men det er jo SÅ mye bedre med hjemmebakt. Det er flere grunner til at brødbaking har gått litt i rykk og napp og sjeldent har vært noen stor suksess:
- Jeg har ikke kjøkkenmaskin
- Heve- og baketiden blir for lang
- Kompakt brød, som fort blir kjedelig
Men de siste to helgene har jeg bakt eltefritt grytebrød og det falt i god smak hos familien. Det gleder meg og motiverer meg til å bake flere ganger. Dessuten trenger jeg ikke kjøkkenmaskin, det tar bare 10 minutter å sette deigen, og brødet blir luftig og smakfullt.
Det tar så liten tid å sette deigen den ene kvelden. Vende litt på den neste dag før den hever litt mer. Til slutt skal deigen bare vendes over i gryten og stekes i ovnen. Voilá!! Lite arbeid – mye godt brød.
Den første oppskriften jeg testet var fra Kvardagsmat.no og brødet ble supergodt. Jeg ble skikkelig inspirert til å bake mer. Nå har jeg gått til innkjøp av boka Eltefritt Grytebrød av Kirsten Skaarup. Her er det mange spennende oppskrifter og varianter av gode eltefrie grytebrød.
Denne helgen testet jeg ut oppskriften på Femkornsbrød. Det er helt fantastisk med nybakt brød og det holder seg godt gjennom hele helgen.
Femkornsbrød
Her bruker du en miks av fem forskjellige frø og korn. Bruk det du har i kjøkkenskapet! Brødet på bildet har en blanding av hvetekjerner, rugkjerner, linfrø, sesamfrø og solsikkekjerner fra en pose økologisk 5-kornsblanding jeg kjøpte i Danmark.
Dette trenger du:
1 bit fersk gjær, på størrelse med en liten ert (eller 1 ts tørrgjær)
3 1/2 dl kaldt vann
1 1/2 ts salt
1 ts sukker (valgfritt)
100 g femkornsblanding
100 g grahamsmel eller fin sammalt hvete
ca. 250 g økologisk hvetemel
Slik gjør du:
- Rør fersk gjær godt ut i vannet (tørrgjær blandes i melet) i en blandebolle, og tilsett salt og sukker.
- Tilsett mel og rør deigen sammen. Vurder hvor mye mel du skal ha i. Deigen skal være bløt, men ikke flytende. Når du har bakt ditt første brød, så vil du vite hvordan konsistensen skal være.
- Dekk blandebollen med plastfilm eller et rent kjøkkenklede, og la deigen hvile i minst 12 timer – gjerne mer. La deigen stå i romtemperatur. Det er viktig å ikke sette den i kjøleskapet.
- Hell deigen ut på et godt meldrysset bakebord og fold den over fire-fem ganger fra hver side. Bruk gjerne deigskrape. Deigen blir mer flytende under hevingen, og hvis den blir for tynn, kan du tilsette litt mer hvetemel.
- Smør blandebollen med olje og legg i deigen. Bruk gjerne olivenolje.
- Dekk bollen med kjøkkenklede og la deigen heve i omtrent 2 timer, gjerne lenger.
- Sett den gryten eller formen du skal bruke – samt tilhørende lokk – i ovnen og still den på 250 grader. Når temperaturen er nådd, lar du formen stå i ovnen i noen minutter til, så du er helt sikker på at både ovn, form og lokk er gjennomvarm.
- Ta formen ut av ovnen og dryss litt mel i bunnen. Hell deigen over i formen, legg lokket på og sett den tilbake i ovnen igjen så snart som mulig. Hvis du baker i en form uten lokk, så legg aluminiumsfolie over formen og bind rundt en hyssing som tåler høy temperatur.
- Stek brødet i 30 minutter. Skru ned til 225 grader og fjern lokket eller aluminiumsfolien over gryten eller formen.
- Stek brødet ferdig, det vil ta omtrent 15-20 minutter til, eller til overflaten er gyllen og delikat.
- Vipp brødet ut av formen og la det avkjøle på en rist. Skjær ikke i brødet før det er helt avkjølt.
Brødet er stekt i en ovnsfast form fra Tupperware. Men jeg vurderer å anskaffe en skikkelig gryte til baking.
Brødes avkjøles på rist når det er ferdig stekt. Det har en fin gyllen skorpe og ser helt perfekt ut.
Brødet er mer luftig enn de som bare hever i kort tid.
Når det er ferdig avkjølt er det bare å smake. Det smaker allerbest når det er helt ferskt, men holder fint i flere dager.
I dette brødet er det helse i hver en bit. Det er et grovt brød som gir deg langsomme karbohydrater. Det bidrar til å holde et jevnt blodsukker. De ulike typer korn gir deg både vitaminer, mineraler og antioksidanter som kroppen trenger.
Kanskje ble du inspirert til å bake ditt første eltefrie grytebrød. Det håper jeg, for det er ikke vanskelig. Det tar lang tid, men er til gjengjeld veldig lite jobb. Forbered deg dagen før, så har du nydelig ferskbakt grytebrød dagen etter.
LYKKE TIL!
SMIL fra Charlotte
No Comments