D-vitamin er viktig for helsen

D-vitamin har du garantert hørt om og blitt fortalt at det er viktig for kropp og helse. Men vet du egentlig hva det gjør for kroppen din og hvorfor D-vitamin er viktig for helsen? Vet du hvilket nivå du bør ligge på og passer du på å teste deg og følge med på verdien? Har du fått med deg at forskning viser at det er en mulig sammenheng mellom lavt D-vitamin nivå og Covid-19?

Viktige spørsmål og viktig å vite mer om synes jeg. Derfor vil jeg gjerne dele noe av det jeg selv har lest og lært.

D-vitamin er viktig for helsen

En milliard mennesker mangler D-vitamin globalt sett, og de fleste av oss vet det ikke engang. Vår livsstil, bosted og til og med tonen på huden vår spiller en stor rolle i kroppens evne til å produsere og ta opp D-vitamin, og i likhet med andre helseaspekter varierer det fra person til person.

Hvorfor er D-vitamin mangel så vanlig? Mangel på sollys og faren ved soleksponering er to viktige faktorer som bidrar. At man oppholder seg mye innendørs store deler av dagen med dagslys, ikke får i seg D-vitamin gjennom kosthold eller tilskudd, alder, hudtype og vekt påvirker kroppens evne til å ta opp tilstrekkelig med D-vitamin.

Solskinnsvitaminet

Solen tar seg av opp til 80% av kroppens D-vitamin produksjon, men denne syntesen kan kun skje år vi får tilstrekkelig eksponering av direkte sollys på huden. De resterende 20% kan hentes gjennom et forsterket D-vitamin rikt kosthold og kosttilskudd. 15-30 minutter i solen hver dag er vanligvis nok til å fylle opp vitamin D-nivået for de fleste mennesker med lys hud. Hvis huden er av den mørke typen trenger du opp til 6 ganger så mye sollys. I følge New England Journal of Medicine kan ikke de fleste av oss lage på den nordlige halvkulen lage D-vitamin i det hele tatt mellom oktober og mars.

Hvorfor er D-vitamin så viktig?

Den viktigste rollen til Vitamin D er å sørge for at det tas nok kalsium opp i kroppen. Kalsium blir lagret i skjelettet, og dersom det blir for lite kalsium i blodet vil kroppen hente det fra skjelettet. D-vitamin er viktig for helsen og er nødvendig for flere funksjoner i i kroppen vår. Vitaminet er med på å opprettholde normalt skjelett, muskelfunksjon og celledeling. I tillegg bidrar det til et velfungerende immunforsvar. En studie viser at grunnen til at D-vitamin er så viktig for immunforsvaret vårt, er at T-cellene ikke virker uten dette vitaminet. T-cellene bekjemper bakterier og virus ved å gjenkjenne anliggender (f.eks. Molekyler på overflaten av virus) og drepe infiserte celler. Når en slik T-celle gjenkjenner et fremmedlegeme det vil kvitte seg med, er den avhengig av D-vitaminer for å kunne begynne å dele seg til en hær av T-celler, som kan ta opp kampen mot fremmedlegemer.

Mangel på D-vitamin kan føre til depresjon, benskjørhet og utvikling av diabetes. Lave D-vitamin nivåer er også satt i sammenheng raskere utvikling av demens hos eldre. D-vitamin beskytter mot luftveisinfeksjoner og forskere konstaterer at det også kan ha en viss beskyttelse mot Corona. Forskningen viser at det ser ut til å være mer D-vitamin mangel blant dem som har dødd av Covid-19, enn i befolkningen ellers.

Kilden til D-vitamin i kosttilskudd er viktig

Lav, en alge omgitt av sopp, er den mest bioaktive og bærekraftige kilden til D3 – det samme som kroppen vår produserer når vi får sollys. Den finnes på steiner, fjellsider og trær i Nord-Amerika, Asia og Skandinavia, der den bader i sollys og suger til seg sollyset som en svamp. Lav er altså en helt naturlig form for D3-vitamin, helt fri for toksiner og forurensninger. Det er også verdens første kilde til dette næringsstoffer som er godkjent av Vegan and Vegetarian Society.

Mange produsenter bruker kjemisk modifiserte kilder for D3-vitamin som alternativ for veganere. De fleste planteavledede vitamin-D tilskudd bruker D2, selv om vitamin-D3 tas bedre opp i kroppen.

ZinoShine+ – et naturlig og vegansk vitamin D3-kosttilskudd

ZinoShine+ drar nytte av 100% naturlig villhøstet lav. Dette gir vitamin D3 fordeler i den mest bioaktive formen for at kroppen best mulig skal kunne nyte godt av næringsstoffene. Den inneholder også bredspektret magnesium for å øke opptaket og bidra til å redusere tretthet. Dette kosttilskuddet gir også god fleksibilitet i å tilpasse inntaket gjennom året, basert på de nåværende D-vitamin nivåene som vises på VitaminD Test.

Sett fokus på din egen helse i 2022 med testbasert ernæring

Min personlige mening er at alle bør vite sitt D-vitamin tall og følge med på det med jevne mellomrom. Nettopp fordi det har så mange fordeler å ligge på riktig nivå og helsemessige utfordringer å ligge for lavt. Jeg bruker selv kosttilskudd og testet meg før jul for å bli kjent med mitt eget tall. Testen viste at jeg var optimal med et nivå på 110 nmol/L. Jeg velger uansett å fortsette med litt ekstra D3-vitamin fordi jeg ønsker å ligge rundt 125 nmol/L. Med VitaminD Test kan jeg enkelt teste meg hjemme når som helst jeg måtte ønske det. Testen er en enkel tørrblod-test som sendes inn og analyseres hos Vitas Laboratorium i Oslo. Vitas er et av verdens ledende, uavhengige, GMP-sertifiserte laboratorier og helt uavhengig fra Zinzino. På den måten kan jeg personlig skreddersy mitt eget tilskudd og ikke bare følge generelle anbefalinger.

Hvis du etter å ha lest denne artikkelen ønsker å vite ditt eget D-vitamin nivå uten å gå til fastlegen din, så kan du ta kontakt med meg for å få den beste prisen på test og tilskudd. Dette er noe vi som jobber i Zinzino ønsker at flest mulig skal oppdage for å ta større ansvar for egen helse ved forebygging og enkel testing.

Takk for at du leste dette – SMIL fra Charlotte

Les også en tidligere artikkel jeg har skrevet om D-vitamin

Her kan du lese en artikkel om andre vitaminer

Kilder:

https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMra070553

https://forskning.no/epidemier-ntb-virus/forskere-d-vitamin-kan-hjelpe-mot-korona/1838812

No Comments

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.