Aktiv i ferien

Første juli la jeg en plan for hva jeg skal trene i juli. Det er en plan som skal minne meg på en forpliktelse overfor kroppen min. At jeg daglig skal gjøre den en tjeneste ved å bevege meg og trene for å kunne gjøre det jeg har lyst til. Jeg har lyst til å gå i fjellet, sykle og padle kajakk. Ikke noe ekstremt, men noe som gir meg ro og glede. Denne planen delte jeg også på min facebook-side. Jeg skal nemlig gå eller løpe minst 2-3 km hver dag (20-30 minutter) og i tillegg gjør mageøvelser. Mageøvelsene er crunch, bensenk og sykkelcrunch – 50 repetisjoner av hver.

Tur på Skogsøya i Øygarden (Vestlandet).

Daglig bevegelse

Jeg kan naturligvis gjøre mer enn planlagt, men planen er lagt som et minimum av daglig bevegelse for at jeg ikke «skal gå i stå» i sommer. Nå er det 10. juli og det har gått ganske bra så langt. Men jeg har også sett at «livet skjer» og at det ikke alltid er så enkelt å følge planen. Det har ikke vært noe problem å gå eller løpe etter planen, tvert imot. Når jeg først er ute og går eller løper, så føles 2-3 km alt for lite, da det er så utrolig deilig å være ute og bevege seg. Vips så har jeg gått eller løpt 5-6 km. Det gir en skikkelig god følelse.

Men jeg har ikke fått satt mageøvelse i system, og da glemmer jeg det rett og slett. Jeg ser at jeg må velge når på dagen jeg skal gjøre dem. De dagene jeg har glemt å gjøre øvelsene, så har jeg bare fokusert på å huske det neste dag. Jeg har ikke brukt krefter på å irritere meg, dømme meg selv eller snakke meg selv ned for at jeg ”sviktet” meg selv og planen min et par ganger. Jeg gjør så godt jeg kan for å følge min egen plan, men jeg «henger» ikke meg selv hvis jeg ikke får det til hundre prosent. Jeg vet også at jeg uansett har i bakhodet å være mest mulig i bevegelse og at jeg også har fokus på å redusere stillesittingen.

 

En park eller skog – naturen gjør oss gladere og er helsebringende.

 

Tur i landlige omgivelser og en ku på beite.

Enkel ferietrening

For meg er det viktig at ferietreningen skal være enkel å gjennomføre og at jeg kan gjøre det der jeg er. Vi skal nemlig være litt på farten i Norge og et par uker til Danmark. Jeg har også med meg strikk og slynge, så jeg kan supplere med andre øvelser underveis. Men jeg håper også jeg kan inspirere andre til å være mest mulig i bevegelse i ferien på en enkel måte, slik at det er gjennomførbart uansett hvor man er. Hvis du trener fra før så kan det handle om å holde det vedlike, men hvis du ikke er så aktiv fra før, så kan det handle om å bruke ferietiden til å øke hverdagsaktiviteten og forhåpentligvis fortsette etter ferien også.

Nydelig natur nær hytten på Vestlandet.

Egentid i naturen

Jeg synes det er en helt fantastisk måte å bli bedre kjent på både nye og gamle steder, å gå turer i naturen, langs landeveien, i landsbyen eller storbyen eller hvor enn ferien tilbringes. Min sommerferie tilbringes i både norsk og dansk natur, hvilket gjør det enkelt å komme seg ut på tur og nyte stillheten. Det å bare vandre av gårde og bruke sansene til å suge til seg inntrykk, synes jeg er noe av det beste jeg kan gjøre. Hvis du er en person som setter pris på egentid, er dette jo også en super måte å sikre deg egentid på.

Gåtur og egentid med god musikk på øret.

Helsebringende

Mange studier viser at det å oppholde seg i naturen er både helsebringende og helbredende. Nytten av aktiviteter som du vanligvis gjør inne, slik som trening og avslapning blir forsterket når du flytter dem ut i naturn. Dette gjør naturen med deg:

  • Blodtrykket går ned
  • Innholdet av stresshormoner i kroppen synker
  • Immunforsvaret blir forsterket
  • Du føler deg mer opplagt og blir mer fokusert
  • Du sover bedre
  • Naturen sletter bekymringer

Tur langs landeveien med vakker natur på begge sider.

 

Gå deg i form

Det forskes stadig på nytten av å gå en tur og det er skrevet mange artikler om dette tema. Her kan du lese om at «Gåing er undervurdert som treningsform». Jeg har tidligere skrevet en blogg-post om «Gå deg en tur og kjenn på lykkefølelsen». Se her hvordan du kan «Gå deg i form».

 

Ønsker deg en fin sommer og god ferie!

Jeg håper du også holder deg aktiv i sommer.

 

SMIL fra Charlotte

 

No Comments

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.